ontstaan

De Notekrakers zijn (ongeveer) in 1990 opgericht. Jan speelde destijds de kindervieringen in Mol-Wezel en dacht dat het wel een leuk idee was om de plaatselijke jeugd hierbij te betrekken.
Er werden briefjes uitgedeeld in de basisschool van Wezel (voornamelijk in het 4de tot het 6de leerjaar) en een heel aantal kinderen vonden dit wel een goed idee en wilden meedoen.

De oorspronkelijke bezetting: Jan nam de zangpartijen voor zijn rekening en de kinderen zorgden voor de muzikale omlijsting: klassieke gitaar, blokfluit, keyboard, percussie,…

Elke maandag werd er gerepeteerd ten huize Sprangers: de woonkamer werd ontruimd en omgetoverd tot een repetitielokaal. Met z'n allen knus bij elkaar muziek maken. En dit in een echt huiselijk sfeertje!

Naast de kindervieringen in Wezel nam deze enthousiaste groep de paas-, en kerstvieringen voor hun rekening.
Na enkele jaren werden de eerste voorzichtige stappen naar optredens op een podium gezet (Kelly Family fan-weekend, Benefietconcert). Dit viel heel goed in de smaak bij zowel het publiek als bij de muzikanten.

Na verloop van tijd werden er steeds meer optredens gegeven, de oorspronkelijke bezetting was ondertussen al enkele keren veranderd: nieuwe mensen kwamen er bij, anderen haakten af. Het aanbod aan instrumenten groeide, wat muzikaal een grotere waaier aan mogelijkheden gaf.

Ook de liedjeskeuze werd aangepast: de jeugd kwam met nieuwe en verfrissende ideeën aan en ook de zangpartijen werden meer en meer verdeeld zodat Jan al de voorzang niet meer voor zijn rekening moest nemen.

Sinds 2000 spelen we elk jaar een grote Notekrakers Show. De opbrengst hiervan gaat naar onze pleegkindjes in Chili.

ontstaan van onze naam

Dankzij één van de groepsleden mochten we een viering gaan opluisteren in een kerk in Duitsland.

Met z'n allen (inclusief ouders, broers en zussen) trokken we met heel veel enthousiasme naar ginder. We overnachtten er in een jeugdherberg en deden er verschillende uitstapjes.

De mis zelf werd voorgedragen door een vrouwelijke priester.
Tijdens haar preek had zij het over de overeenkomst tussen gewone noten en muzieknoten. Namelijk dat je gewone noten kon openkraken en lekker opeten en als je muzieknoten open kraakte, er mooie muziek uitkwam.

Dankzij de preek van deze sympathieke priester werd er diezelfde dag nog beslist dat deze groep enthousiastelingen zich vanaf nu "DE NOTEKRAKERS" zouden noemen.

Met als duidelijke missie:
Prachtige muziek brengen, aan allen die het horen wil!

Door de jaren heen is de spelling vaak veranderd. Als we de "nieuwe spelling" zouden moeten volgen, zouden we nu "De NoteNkrakers" heten. Maar aangezien we vóór de nieuwe spelling onze naam al hadden, houden we die ook zo.